čtvrtek 5. září 2013

Můj dům v Borwood (My House in Borwood)

Zdravím všechny zájemce o náš blog,

s Aničkou jsme si slíbili, že představíme trochu naše domy a naše pokoje, které obýváme a ve kterých trávíme svůj volný čas, kterého opravdu moc není jak se může někdy z fotek zdát :). Utíká mi to tu snad ještě rychleji než doma. Čas se prostě nedá zastavit. Ale na druhou stranu jsem za to moc rád protože to jasně poukazuje na fakt, že si to tu užívám a nejenom prožívám.

 Půdorys našeho domu:)

Dům, ve kterém bydlím je opravdu obrovský, což podtrhuji přiloženo fotkou, na které jsem označil můj pokoj. V prvních momentech jsem měl problém se orientovat a najít si tu správnou koupelnu. Hned vedle mého pokoje je pokoj, který obývá Geoffrey a až v zádní části domu je pokoj obývaný Brucem, o oba se "snažím" pečovat. Dům je situován do předměstí Burwood, ulice Burwood, je to velmi rušná ulice a bydlí zde hodně bohatých lidí, což se nedá přehlédnout jelikož jejich domy vypadají jako malé zámky.

Aby to dnes nebylo jenom o domech a pokojích, tak Vám popíši zhruba co se dělo o uplynulém víkendu. Byl to velice slunný a již velmi teplý víkend. Dnem prvního září začíná jaro a je to na přírodě velmi znát. V neděli, na již Aničkou zmiňovaný Father's Day, jsem vyrazili já, Ross a Christina s našimi core members na poněkud vzdálenější pláž, která leží severně od Sydney a jmenuje se příhodně Palm Beach. Okusil jsem prvně oceán na vlastní nohy :). Zatím nic na velké koupání ale už se nemůžu dočkat, až tam skočíme a zároveň jsem zavzpomínal na domov. Cestou zpět jsme narazili na větší množství papoušků Kakadů, kteří si prostě jen tak sedí na plotě... Je něco fascinujícího vidět na vlastní oči jak se tito exotičtí ptáci pohybují ve volné přírodě a nejsou nikterak uzavřeni v klecích, tak jak to známe od nás. 

Můj pokoj

Momentálně se začínám poohlížet po nějakém autě pro nás, které bychom rádi využili na několikadenní výlety po blízkém okolí Sydney a taktéž pro přepravu po městě. První na co jsem při hledání narazil je, že je tu nemožné sehnat auto, které by mělo objem pod 2,5l a za druhé tu skoro neznají manuální převodovku. Kamarád/kolega Ross zrovna jedno takové vlastní a říkal, že mu to aspoň nemůže nikdo ukrást :). Jinak převážná většina aut je na benzín, který vyjde v přepočtu na nějakých 24Kč/l. Jezdí tu opravdu hodně přemotorovaná auta, ve kterých se velice často a rádi předvádí a sem tam i závodí místní komunita. I náš dům jedno takové vlastní :), jde o Kiu Carnival 8 místné autíčko s pekelným zrychlením. 

Závěrem bych chtěl ještě zmínit pár nabytých postřehů. Zámky se otevírají na opačnou stranu, voda teče do odpadu taky na opačnou stranu a princip jejich udávání směru směrovkami na kruhovém objezdu mi prostě nejde na rozum.

4 komentáře:

  1. Jirko, tak může téct voda opačně ? Nechápu, přece voda teče od shora dolů a jinak to ani nejde ne ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdeni, to máš naprostou pravdu, bylo tím ale myšleno jakým směrem se točí vodní vír při odtékání např. z vany nebo umyvadla.
      Zde přikládám melé a stručné info:
      Je to takzvaný Coriolisův efekt. Na zeměkouli se jakákoliv hmota díky rotaci Země, pohybující se ve směru poledníků, odklání na severní polokouli doprava a na jižní zas doleva. Ale pozor na obou polokoulích, třeba v Jakudsku na severu Ruska, Nebo v Melbourne v Austrálii se voda vypuštěná z umyvadla může točit stejnými směry, působí na ni tak malá síla že rotace vody je dána spíž tvarem nádoby ze které je vypouštěna.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. ....závěrečné postřehy mě pobavily, ale také jsem si vzpoměl na něco ze školy
    viz. odkaz http://cs.wikipedia.org/wiki/Coriolisova_sila
    ....ale věřím Jirko, že jako Džoukrmen, si nás s tou vodou chtěl jen pobavit..

    Pokračujte vesele, chválím opět foto ..........Ahoj.

    OdpovědětVymazat