sobota 14. září 2013

Nákup automobilu...



Konečně!!! naše první společné auto,

tak a je to za námi, podařilo se nám koupit vozidlo, které jak doufáme nás bude spolehlivě a hlavně bezpečně  vozit po Austrálii. Pro mě to byl velice vyčerpávající týden, jelikož jsem celé večery pomalu až do ranních hodin vysedával u PC a hledal to pravé auto pro nás. Někdy jsem hledal i v pracovní době...
První reálnou zkušenost s nákupem jsem měl minulou neděli, kdy jsem vyrazili společně s Rossem a Geoffem se podívat na Mitsubishi Verada (station vagon) z roku 1996 s 3l benzínovým motorem a samozřejmě automatickou převodovkou. Auto mělo mít najeto pouho pouhých 137t km, ale vnějškem a vnitřkem tomu moc neodpovídalo. Jelo ale hezky a vše fungovalo, a tak jsem o tom nákupu usilovně přemýšlel. Nicméně jsem se rozhodl sečkat a přizvat si na pomoc Raye. Ray je přítel velice hodné kolegyně Mamie a pracuje jako mechanik pro Toyotu. Domluvili jsem se na další den ale auto už bylo pryč. Auto stálo 1600AUD a mělo propadlou registraci, což zde není levná záležitost. Trošku mě to mrzelo.
V Sydney je ale obrovská nabídka a zároveň i poptávka, kde se skýtá veliká příležitost si lehce přivydělat rychlým nákup slušného auta, které pak jak se u nás slengově říká trochu "navoníte a opět ho dáte do oběhu. Měl jsem tu možnost to poznat na dvou autech, o které jsem měl zájem a kde jsem zaváhal a nebyl tak rychlý. Tito drobní přeprodejci většinou nejsou ani majiteli a ani se neobtěžují kolikrát změnit fotky a popis inzerátu a auto hned prodávají o 200AUD a víc dráž. V případě Mitsubishi to později bylo o celých 1100AUD, jelikož zaplatili registraci na půl roku (cca 400AUD) a prošli technickou prohlídkou. Protože jsem nebyl moc úspěšný s hledáním aut na inzerát, zaměřil jsem tedy svou pozornost na aukce, které mám rád z domova a vrhnul jsem se na australskou odnož Ebay. Přihlásil jsem se jako vždy na účet sestřičky Táni, které tímto děkuji :) a začal vesele přihazovat. Měl jsem v hledáčku dvě auta Mitsubishi Magna 3,5l benzín se sportovní automatickou převodovkou ale to byla trochu šílenost a další a to jsem opravdu moc chtěl Toyota Camry z roku 1998 ale ve špičkovém stavu, které mělo najeto 167t km. Bohužel i tady bez úspěchu a s přihazováním jsem skončil na částce 2700AUD. Stanovil jsem si jasný limit.
Začínal jsem být trochu nervózní z mých neúspěchů a další auta tedy byly opět z inzertních serverů: Volvo V40 r.v. 1999 s manuálem! a dále Mitsubishi Magna r.v. 2004, Toyota Camry r.v. 1998, Honda CRV r.v. 1999. Všechny tato auta už jsme o našem volnu objezdili s Aničkou společně hromadnou dopravu a pěšo. Vyjímku tvořila Honda CRV, kdy dva silně opálení hošící byli tak ochotní, že přijeli k nám před náš dům. Snažili se nás vehementně přesvědčit o kvalitách svého vraku!!! Jízdu tímto vozem bych přirovnal jako chodit po laně bez jištění v silné vichřici. Pěkně jsme poděkovali a slíbili jim telefonicky udělat nabídku, což jsem si teď uvědomil, že jsem neudělal...Měl bych to ještě napravit :).
Teď se vrátím k prohlídce zbylých aut, které se uskutečňovalo ve čtvrti Bankstown. Teď si vzpomínám, že mne před touto čtvrtí někdo varoval a dobře asi věděl proč. Hordy muslimů a prodejci v autobazarech důvěryhodný jako opálení hráči skořápek. Ale přece jenom nás jeden nalákal na slušně vypadající a velmi pěkně jedoucí Toyotu Camry zelené barvy z roku 1998 a za rovných 3000AUD s půlroční registrací a 1letou zárukou na mechanické vady. Aničce se velmi líbilo a i já jsem chtěl mít to trápení za sebou. Nicméně jsme opět pro naší jistotu požádali o pomoc odborníka na telefonu Raye a ten nám vzkázal abychom na něj počkali a posléze aby mohl náš záměr překazit. Musím říct, že se opravdu vyzná a s prodejcem se dal hned do řeči a našel na autě pár nesrovnalostí. Teď jsme mu za to velmi vděčni...Je velmi sympatickej a opravdu člověk srdečné povahy. Slíbil, že bude hledat i za nás, a že nám s výběrem pomůže. Poté nás odvezl na vlak a my vyrazili na prohlídku večerního city s mojí šéfkou Elínou a jejím přítelem. Došli jsem si na večeři a já okusil prvně dva druhy místních piv. I když se neřadím mezi znalce, tak naše pivo je prostě naše pivo. V pozdních hodinách jsme vyrazili dom vstříc zítřku, který měl být pro nás tím vítězným. Brzy ráno jsem usedl k PC a začal hledat a našel jsem!!!

Anička s prodejcem našeho automobilu

Toyota Camry bílé barvy z roku 2001 najeto 240t km, servisní kniha 3l benzínový motor V6 se čtyřstupňovou automatickou převodovkou a s výkonem 187 koňských sil. Předměstí s názvem Paramatta v nás budilo větší důvěru a tak jsme se sbalili a vyrazili opět na veřejnou hromadnou dopravu. No nebudu to moc protahovat, auto jsme jednoduše asi po hodinové prohlídce a zkušební jízdě koupili :). Ohromně nás překvapil starý chlapík, který to auto prodával. Podařilo se mi ho o 200AUD usmlouvat a bylo nám ho pak na konci trochu líto. Sumasumárum nás auto přišlo na 2800AUD v přepočtu cca 50t Kč s tříměsíční registrací. Proč Toyota Camry? Toyota je tady nejrozšířenější auto a její pověst je celosvětově známá a proč model Camry? Určitě pro svou velikost (chystáme se spát v zadní části) a pohodlnost na delší cesty. Doufám tedy, že dostojí svému jménu a bude nám spolehlivě sloužit na cestách i necestách. Pro zájemce přikládám odkaz na technické parametry pořízeného vozidla:




Kdyby Vás zajímalo cokoliv kolem nákupu auta v Austrálii jsem nyní připraven Vám kdykoliv poradit, pár zkušeností s místním trhem jsem snad posbíral :).

 


 







Opět přidám závěrem jeden nový postřeh. Velice mě zaráželo, že se obyčejné nákupní vozíky povalují kolem silnic. Jeden večer se tak vracím pro zakoupený chléb, který jsem nechali mimochodem v prodejně a najednou vidím speciálně upravené vozidlo, které tyto vozíky nakládá a sváží zpět do obchodu.    

6 komentářů:

  1. tak to je super že máte koenčně auto a můžete vyrazit na výlet:) vypadá pěkně:) jen obdivuju že jsi měl takovou trpělivost, Jirko:)

    OdpovědětVymazat
  2. ..vypadá to dost dobře, tak ať slouží bez poruchy..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. We will see...při podrobnějším prozkoumání mám podezření o zajímavé historii tohoto automobilu a šrámu má kolem dokola také dost, což není patrné z fotek. Dnes jsem se konečně stal majitelem auta, což stálo 90AUD a hromadu nervů a nyní nás čeká pořízení pojištění third party property demage. Nejlevnější jsem zatím našel za 355AUD na rok. Poté to bude olej do motoru, geometrie podvozku a možná i dvě nové pneumatiky...:).

      Vymazat
  3. :) to jsi mě Jirko pobavil, tvůj komentář mi připoměl Na samotě u lesa, zedník suše vypočítává, co všechno ještě musí ... :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojte do Austrálie,

    konečně jsem se taky dostal k tomu Vám napsat. Nechce se mi věřit, že už tam jste takovou dobu.

    Auto ať slouží, nevěřim, že by Jirka a ještě s takovou podporou vybral cokoli špatnýho. ...jen se mi na tom nezdá jedna věc - má to volant na úplně špatný straně.

    Opatrujte se a dejte vědět dopředu než budete posílat letenky - ať si uděláme čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Peťane,

      děkujeme za příspěvek. S autem máme první pěknou zkušenost - asi nás při jízdě ve městě sežere za živa :)). Spotřebička kolem 12L/100Km. Jinak fajné svezení.

      Měj se a opatrujte se...

      Vymazat