čtvrtek 27. února 2014

Pobyt v Newportu (Stay in Newport)

Tak a jsme tu zase:)

Hlásíme se z posledního letního týdne, příští týden totiž začíná podzim, pro mnohé Australany nejkrásnější část roku. Horka nejsou taková, nemělo by tolik pršet, ale my se raději necháme překvapit. Počasí může být i tady v Austrálii netypické jako byla zima u nás v Čechách.

Naše únorová volna byla ve znamení pláží a krásného pobytu v Newportu asi 50 km severně od Sydney. Poštěstilo se nám, že nám Australanka Elise navrhla pobyt v domě jejího otce, který pravidelně každý rok v únoru jezdí lyžovat do Evropy. Newport je jedno ze středisek podél severního pobřeží nad Sydney, kde se jedna pláž střídá s druhou. My jsme měli nejblíže k Bungan Beach. Celkem jsme tedy s pracovními přestávkami strávili téměř týden. Podnikli jsme i výšlap podél obrovské laguny tzv. Pittwater, kde oceán vstupuje do vnitrozemí. Odtud máme krásný zážitek. Já jsem si ve svých chytrých kartičkách o procházce přečetla, že je možné v jednom místě lagunu přebrodit ale z obrázku prosím posuďte sami jak to dopadlo:)

brodící se Jirka

Jirka vracející se po neúspěšném pokusu o přebrodění laguny

 Nakonec nás ale jeden místní človíček převezl na druhou stranu v loďce:) Tento výšlap byl také významný, protože jsme cestou viděli jednu z nejstarších rytin Australských domorodců - Aboriginal engravings. Myslím, že místo bylo opravdu speciální, snažila jsem se zjistit jak staré mohou být tyto rytiny, ale je to velicé těžké odhadnout. Může to být i 5000 let. Pokud si chcete přečíst více (v AJ) prohlédněte si tuto webovou str. - Aboriginal engravings Sydney





Ukázka rytin - více v celém albu

I 14. únor jsme si zpříjemnili "valentýnskou" procházkou:) Vyšlápli jsme si na jeden z nejvyšších výběžků odkud je krásný výhled na obě strany pobřeží, směrem na Palm Beach s chrakteristickým majákem a na druhou stranu směrem na Manly.

Výhled na Palm Beach

Krásný pocit

Kocháme se ...:)

Další dny jsme strávily na plážích, Jirka se velice zlepšil ve sjíždění vln a zkusil si také surfing. Jako surfař byl pochválen dokonce i Australanem, který mu vysekl poklonu když prohlásil, že na surfboardu vypadá jako australan a ne jako cizinec:) Já jsem se naučila více s body boardem, to je menší prkénko pro méně skušené. Navštívili jsme jednu Australskou domácnost a učili se vařit krevety po australsku. Nasmáli jsme se jako nikdy, protože celý proces kolem čištění a vaření krevet je zdlouhavý, nakonec jsme každý ochutnali asi 5 krevet, které ale opravdu stáli za to!:)

Večer jsme se prošli po plážích a v době, kdy Jirka od čtyřech od rána fandil našim hokejistum jsem se šla několikrát podívat na východ slunce. Procházka po pláži při východu slunce je pro mne jedním z nejkrásnějších zážitků v Austrálii a určitě na ní budu vzpomínat i po návratu do Čech.


vlny při soumraku

východ slunce...

...:)
Na závěr bych mohla alespoň napsat, že jsme bydleli v krásném domě se vzdálenějším výhledem na jednu z pláží. Snídali jsme a večeřeli na terase a užívali si šumění oceánu ...a také kukabury, která nás pravidelně každý den navštěvovala a čekala, že jí dáme nějaké maso. Tento roztomilý ptáček se totiž živí mláďaty jiných ptáků, hlodavci nebo i hady.

Náš prázdninový dům

Z celého výletu Jirka vyfotil mnoho krásných fotek, tak si prohlédněte 

a pravidelná návštěvnice

Příští týden nám přiletí další dlouhoočekávaná návštěva, Jirkova mamka s Bohoušem. Tak už se moc těšíme. Letíme do Tazmánie a potom naší Toyotou na sever Nového Jižního Walesu.

Mějte se hezky a když budete mít čas napiště nám jak se máte vy, budeme moc rádi. 

S velikým pozdravem A+J

A jenda valentýnská na závěr pro zasmání:)


1 komentář:

  1. Tak tenhle vylet se vam poved - krasny fotky! vychod slunce a take obdivuji ty rytiny - dokonale, jo a moc vam to tam slusí! pa :-)

    OdpovědětVymazat